Bautura oficiala a lunii Florar – Socata!

Casa noastra este amplasata pe un mic parau. Care ne da muuuulta bataie de cap primavara cand se umfla….restul anului traim in buna armonie 🙂 Ca orice apa care se respecta este inconjurata din toate partile de salcami si soci. Care acum sunt nu doar superbi, dar si raspandesc un miros cu care nu stiu cum sa-mi umplu mai mult plamanii si sa fac rezerve si pentru la Bucuresti. Dar nu se poate 😦

IMG389         In ultima vreme, am inceput cu mama si cu tata (evident mamaia este principala “wikipedia” )sa ne aducem aminte de toate retele vechi si de cum putem sa folosim cat mai mult resursele pe care natura ni le da cu darnicie si din plin.  In conluziune, am adunat flori de salcam pentru ceai si flori de soc pentru delicioasa socata!

       Despre aceasta socata, doar de bine….se poate prepara fie cu flori proaspet culese, fie le lasati sa se usuce la umbra. Orice varianta alegeti si chiar daca sunt dintr-o zona in care praful este prezent doar in cazul in care nu ploua o luna, tot este recomandat sa le spalati inainte. Luati 2 pumni sanatosi de flori d’albe de soc, stoarceti zeama de la 2 lamai (daca le lasati cu coaja la macerat o sa fie amarui sucul) si adaugati aproximativ 500 grame zahar (sau cat de dulce vreti sa fie sucul). Toate aceste ingrediente se pun intr-un borcan de 5L si se lasa la fermentat in semiumbra (e bine sa mai vada si soarele din cand in cand) aproximativ o saptamana. Daca chiar nu mai puteti de pofta si vreti sa aveti mai repede nectarul racoros de soc in pahar, puteti sa grabiti procesul de fermentatie cu putina drojdie de bere. Cand s-a oprit din fiert (cam ca la vin,asa :)), strecurati, puneti in sticle inchise ermetic si consumati de la frigider! Daca vreti senzatie de extra-racoare – adaugati si cateva frunze de menta.

    Si, ca un bonus pe langa gust, cred ca sunt putini dintr noi care stiau ca acest suc este bun si impotriva infectiilor urinare si renale. Asa ca, lasati bauturile din comert si puneti flori de soc la uscat!!!  Daca nu aveti de unde sa luati – cereti si vi se aduce (dar repede ca este cald si florile se transforma in bobitele negre care nu mai sunt la fel de delicioase!!!)! Anul acesta o sa incerc sa fac reteta cu miere si cu zahar brun – sa elimin cat mai mult chestiile nenaturale din alimentatie.

Flori de soc

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    Alex Manea said,

    Cand e gata socata?


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: